Please choose your preferred language

English Afrikaans

FET HUD

En fet/oljig hud visar ofta färre ålderstecken men en för fet/oljig hud kan på ett negativt sätt påverka hudens hälsa.

Många tror att deras hud är fet/oljig när den endast visar ett fåtal tecken på detta. Hudterapeuter har ofta svårt att övertyga en kund om att det är fel att använda produkter som tar bort all olja från huden (stripping). Att ta bort all olja på huden är absolut inte den bästa lösningen för att motverka en fet/oljig hud.

Hudens goda mikrober livnär sig på kroppens överflödiga olja och för att uppnå en frisk hud så måste vi ta väl hand om dessa mikrober. Riktigt fet/oljig hud blir lätt förtjockad och har många öppna porer. Det är svårt att applicera make-up och huden får lätt blemmor, komedoner (pormaskar) och ojämnheter.

FÖRÄNDRADE LEVNADSVANOR

  • Var rädd om hudens syramantel – använd pH-balanserade produkter (4,5 till 5).
  • Undvik hudvårdsprodukter som skadar hudens naturliga barriärer, – undvik produkter som innehåller alkohol eller starka syntetiska ingredienser. Vi rekommenderar lerbaserade ansiktsmasker och rengöringsprodukter som drar ut orenheter och samtidigt ger en mild peelingeffekt.
  • Drick minst 250 ml vatten per dag för varje 10 kg kroppsmassa – om du t.ex. väger 60kg så bör du dricka 1,5 liter vatten per dag.
  • Vissa typer av p-piller innehåller höga androgen-nivåer. Det kan vara värt att undersöka alternativa preventivmedel som istället är baserade på östrogen.