Please choose your preferred language

English Afrikaans

PIGMENTERING

Problem med pigmentfläckar uppstår på grund av oregelbunden avlagring av melanin i huden.

Dessa faktorer kan vara genetiska men de kan även uppkomma genom externa och mer kontrollerbara omständigheter. Melanin avsätts i huden genom melanocyter. Skadade melanocyter är den främsta orsaken till ojämn pigmentering i huden.

Oönskad pigmentering kan delas in i två olika grupper – hyperpigmentering (mörka fläckar) och hypopigmentering (ljusa fläckar). Dessa fläckar kan vara stora (vitiligo) eller väldigt små. Det finns mer än 70 olika typer av pigmenteringssjukdomar.

UV-strålning är den främsta orsaken till pigmentering men även brist på vitamin D är en vanlig orsak. Vår urbana livsstil har resulterat i att vi i västvärlden har en skadligt låg nivå av vitamin D i våra kroppar. En lagom mängd med UV-strålning (exponering i solen) är nödvändig för vår hudhälsa.
Även mediciner, negativa reaktioner från syntetiska ingredienser och hormonella förändringar kan vara bidragande faktorer till pigmentering.

 

FÖRÄNDRADE LEVNADSVANOR

  • Begränsad exponering i solen och kontinuerlig användning av solkräm.
  • Tillskott av vitamin D.
  • Tillskott av fleromättade fettsyror – antingen 15 g linfröolja per dag eller 400 mg av långkedjiga omega-3-fettsyror (DHA och EPA).
  • Komplettera med dagligt tillskott av C-vitamin.
  • Tänk på vad du äter – ät mycket fibrer och begränsa mängden socker.