Please choose your preferred language

English Afrikaans

ÅLDRAD HUD

Även om det är omöjligt att stoppa åldrandet så kan du med rätt livsstil och rätt val av hudvårdsprodukter ändå bromsa hudens åldrandeprocess.

De flesta tänker att det finns två primära tecken hos en åldrad hud – rynkor och oelastisk hud. Bägge dessa är tätt sammankopplade till strukturen av kollagen och elastin i huden. Dessa är i sin tur kopplade till ett flertal andra faktorer.

En generell regel är att om barriärfunktionen fungerar dåligt och huden är inflammerad så åldras huden dubbelt så fort som den normalt skulle göra. Så se till att optimera din hudhälsa innan du börjar behandla symptomen.

FÖRÄNDRADE LEVNADSVANOR

  • Försök att alltid bibehålla en balanserad mikrobiell biologisk mångfald – detta gäller både magen och huden. Ät syrad mat och tillbringa så mycket tid i naturen som möjligt. Drick produkter som innehåller Probiotika och använd hudvårdsprodukter som innehåller levande probiotika (goda mikrober).
  • Dessa kan konkurrera ut patogener (onda mikrober).
  • Intag av essentiella fettsyror- antingen genom 15 g linfröolja per dag eller 600 mg av omega-3-fettsyror (DHA och EPA)
  • Minska hudens exponering från fria radikaler – undvik att vistas i solen mer än nödvändigt och se alltid till att använda ett fysikaliskt solskydd.
  • Solskyddsprodukter med syntetiska ingredienser kan skapa fria radikaler och dessa påskyndar hudens åldrandeprocess.
  • Bibehåll dina blodsockernivåer genom att äta “whole foods”.
  • Komplettera maten med vitaminer och mineraler – Se till att du har rätt nivåer av koppar och zink. Många kosttillskott innehåller inte koppar eftersom det ibland leder till illamående. De flesta kosttillskott innehåller istället allt för höga doser av zink. Dessa två mineraler står i ständig konkurrens om att absorberas i kroppen. Detta leder ofta till en brist av koppar och vi behöver både koppar och sink för att säkerställa goda nivåer av såväl kollagen som elastin.